“Zo kom je van die vervelende striemen af”…Really??

Vandaag wil ik het eens hebben over stretch marks, oftewel: striemen.

Ik zocht net de term “striemen” op op Google en ik moet eerlijk zijn… de zoekresultaten stelden me teleur.

Een artikel heeft het zelfs over “vervelende” striemen… Really?

De enige zoekresultaten gingen (bijna) uitsluitend over hoe je ze kunt vermijden en minimaliseren.

Ik begrijp dat dit de informatie is die het meest wordt opgezocht. Dat dit is wat mensen willen lezen. Echt. Dat snap ik heus wel.

Maar: is dat niet jammer? Dat wanneer je “striemen” opzoekt, je echt meteen het idee krijgt dat er iets mis mee is?

Wat zijn striemen en hoe krijg je ze?

Als ik een definitie opzoek, lees ik nochtans dit:

Gewoon een objectieve beschrijving van hoe ze eruitzien, dat je ze krijgt wanneer je huid plots rekt. Het enige wat er volgens mij nog ontbreekt hier is dat ze echt volkomen normaal zijn.

Heel veel vrouwen zonder striemen zijn er niet. Wat ook logisch is. Je kan striemen krijgen om zo veel redenen:

  • Je heupen werden in je puberteit plots wijder
  • In een bepaalde stressvolle periode kwam je redelijk snel wat kilo’s bij
  • Zwangerschap
  • Je kreeg meer spieren (ja echt! Sommige mannen krijgen striemen op hun armen door het uitzetten van hun biceps)
  • Borstimplantaten (yup, it’s possible!) of je borsten die plots heel snel groeiden
  • Bepaalde ziektebeelden

Niet enkel vrouwen krijgen overigens striemen, iedereen kan ze krijgen!

Eén ding is zeker: je bent niet alleen. En ja, het is zeker mogelijk om wat striemen te voorkomen door je huid steeds voldoende te hydrateren. Maar echt iedere striem op je lichaam voorkomen? Makkelijk is het niet. Je genetische aanleg blijkt toch belangrijker te zijn dan alle die potjes crème en zalf. En achteraf? Achteraf zal geen enkele crème of zalf nog iets kunnen veranderen je onderhuids gescheurd bindweefsel nog iets kunnen veranderen.

Zou er ook soms niet eens gebabbeld moeten worden over acceptatie?

Je kreeg die striemen toen je lichaam sneller groeide dan je huid aankon. Je onderhuidse bindweefsel scheurde en je huid creëerde een patroon van littekenweefsel om de groei toe te laten. Dat is gewoon zo. Moet je daar nu heel blij mee zijn? Van mij niet. Maar ik vind ook niet dat je het hoeft te zien als iets wat heel slecht is.

Persoonlijk heb ik echt wel wat striemen op mijn billen en dijen. Overal. Intussen al heel erg mooi genezen, maar ze zijn er. Wat ook logisch is, aangezien ik na jaren ondergewicht op een bepaald moment maar liefst 20 kilogram meer woog. En om eerlijk te zijn: net als over dat getalletje op de weegschaal, ben ik neutraal over mijn striemen. Ik ben er noch gelukkig, nog ongelukkig mee. De striemen zijn ook gewoon een herinnering aan een bepaalde periode uit mijn leven.

Kunnen we niet gewoon body neutral zijn en striemen zien als iets wat er gewoon “is”? Exacte data vond ik niet, maar de schatting is dat 90% van de vrouwen ze heeft. Als dat niet meer is. En om eerlijk te zijn, crèmes die striemen verminderen: ze werken niet.

Dan zit er volgens mij niet heel veel anders op dan toch maar je tijgerstrepen te aanvaarden. They’re just a sign that your booty grew too fast, too fierce, too furious. 😎

Veel moeite met afvallen? Ontvang vandaag mijn gratis fat loss guide en leer hoe jij je doelen wél kunt bereiken.

Zin om dit leuke artikel te delen met iemand?

Veel moeite met afvallen? Ontvang vandaag mijn gratis fat loss guide en leer hoe jij je doelen wél kunt bereiken.

Zin om dit te delen met iemand?