Motivatie: do you really need it?

Motivatie. Velen denken dat het dát is wat je nodig hebt om je doelen te bereiken. Maar… klopt dat wel? Kan je wel altijd gemotiveerd zijn? En als het dan niet motivatie is dat je nodig hebt, wat dan wel?

Wist je dat discipline en gewoonten net zo belangrijk zijn als motivatie (al dan niet belangrijker) als het gaat om het bereiken van je fitnessdoelen?

Met andere woorden, food for thought over het onderwerp motivatie vandaag!

Vergeet motivatie

Ja echt. Ik meen het. Vertrouw in de eerste plaats niet op motivatie om jouw doelen te bereiken. Als je op motivatie zit te wachten, dan kan je láng wachten.

Je moet begrijpen dat motivatie en wilskracht eindige middelen zijn. Dat betekent dat er momenten zullen zijn dat het niet uitmaakt hoe graag je iets wil, soms zijn je motivatie en wilskracht gewoon op. Op zo’n momenten heb je dus meer nodig dan motivatie alleen.

Het zijn tijden als deze waarin je zal moeten doorgaan op de kracht van gewoonten en routines. Zorg er dus voor dat je ze evenveel aandacht geeft als die memes met leeuwen en de hashtags #grind en #hustle.

Proces > uitkomst

Onthoud dat langetermijndoelen en onmiddellijke bevrediging vaak verschillende acties vereisen. Nee, wat je op de lange termijn wilt en wat je nú wilt, komt vaak niet overeen. Toch moet er een cross-over tussen de twee zijn.

Daarom is het belangrijk om van je levensstijl te genieten in plaats van je alleen te concentreren op een willekeurig resultaat zoals het hebben van een sixpack. Als je je ellendig moet voelen om je resultaat te bereiken, is de kans groot dat je doel het niet waard is. En als het proces zo hard zuigt, dan ga je je doel hoe dan ook niet bereiken.

Accountability = koning

Het hebben van een coach (hoi!), vrienden of posts op sociale media / groepen / discussies die je nuttig vindt, zijn slechts enkele manieren om jezelf accountable te houden. Een berichtje of een post kan ervoor zorgen dat jij je verantwoordelijkheid blijft nemen. Mensen die je steunen, online of in het echt, kunnen ongelooflijk waardevol zijn.

Progress = progress

Progressie kan een ongelooflijke motivator zijn. Het kan je echt aanzetten om door te blijven gaan.

Wees wel voorzichtig met hoe je progressie meet. Zorg ervoor dat je meet wat je onder controle hebt: denk aan je trainingssessies, je dagelijkse stappendoel behalen, voldoende groente en fruit eten, op tijd naar bed gaan…

Sommige zaken waar mee jij je progressie meet, zijn onder invloed van heel wat andere factoren. Denk maar aan het getalletje op de weegschaal. Vooruitgang is niet altijd lineair. Als je je dus te hard focust op het veranderen van de cijfers, kan je jezelf voor de gek houden. Je kan immers gaan geloven dat je geen vooruitgang boekt, terwijl je dat wél doet.

Je progressie kan op zo veel manieren worden gemeten – meer gewicht nemen in de gym, een betere conditie hebben, het halen van doelen op activity trackers en ga maar door…

Groei mee met je mindset

Drie essentials om gemotiveerd blijven en je beste leven leiden? If you ask me:

  1. werken aan je mentaliteit
  2. je vaardigheden ontwikkelen
  3. groeien als persoon over het algemeen

Leren is key 🔑, of je dat nu doet met behulp van formeel onderwijs, lezen, video’s bekijken, luisteren naar podcasts of audioboeken… Er is zo veel informatie beschikbaar die je kan helpen; het zou zonde zijn om daar geen gebruik van te maken.

En dat zijn volgens mij vijf belangrijke pijlers om gemotiveerd te blijven, hopelijk heb je er wat aan!

Veel moeite met afvallen? Ontvang vandaag mijn gratis fat loss guide en leer hoe jij je doelen wél kunt bereiken.

Zin om dit leuke artikel te delen met iemand?

Veel moeite met afvallen? Ontvang vandaag mijn gratis fat loss guide en leer hoe jij je doelen wél kunt bereiken.

Zin om dit te delen met iemand?