Krachttraining versus cardio

Misschien is het je al opgevallen dat wanneer ik over training praat, ik het steeds heb over krachttraining. Ik praat nooit over cardio. Om eerlijk te zijn: ik doe ook nooit cardio. De quote “I run on sarcasm and lifting weights, but you’ll never see me actually run” is op mijn lijf geschreven.

Maar waarom focus ik op krachttraining, en niet op cardio?

Waarom krachttraining mijn go-to is

Krachttraining heb je nodig om je lichaam te shapen. Want yes, mooie vrouwelijke rondingen (zoals een voluptueuze booty) creëer je met krachttraining.

Daarnaast bouw je meer spiermassa op en word je er sterker van. En laat ons eerlijk zijn: ook dat is enkel maar positief!

Als je fysiek sterker wordt, voel je je meestal mentaal ook sterker. En als je spiermassa opbouwt, kan je op termijn ook iets meer eten! Win-win dus.

No hate for cardio!

Cardio biedt natuurlijk wel vele voordelen voor je uithoudingsvermogen. Dus als je je conditie wilt verbeteren, is cardio zeker een goed idee. Verder kan je het vooral zien als een tool om extra calorieën te verbranden, maar ik vind niet dat dat je motivatie zou moeten zijn om cardio te doen.

“Hoe dan?”

Door cardio te doen, verbrand je extra calorieën. En als jij nu net vetmassa wilt verliezen, kan die extra beweging dus best handig zijn om in een calorietekort te komen!

Zo is 10.000 stappen per dag een mooi doel om je TDEE te verhogen. Ook LISS (low intensity steady state cardio, zoals joggen, fietsen, zwemmen…) en HIIT (high intensity interval training) zijn handige manieren om wat extra calorieën te verbranden.

Actief herstel for the win!

Verder kan je cardio ook zien als een vorm van actief herstel. Als je een dag niet gaat trainen, is stilzitten en niks doen zeker niet altijd de beste keuze. Soms moet die hartslag even iets omhoog en moet je je spieren goed laten doorbloeden. Deze lichte activering van het lichaam is goed voor je herstel. Zeker na een pittige training. Een vorm van actief herstel is bijvoorbeeld de dag na je training naar je werk of het station fietsen.

Doe het voor je plezier

Maar mocht je nu een hartsgrondige hekel hebben aan cardio, onthoud dan dat het niet meer is dan slechts een tool om calorieën te verbranden. Het is geen heilig middel dat je in één, twee, drie je droomlichaam gaat geven!

Doe vooral aan cardio omdat je er plezier uithaalt. Helpt een loopsessie je met je hoofd leegmaken? Voel je je als een vis in het water als je gaat zwemmen? (Sorry, slecht mopje…) Doe dan zeker cardio! Doe het niet omdat je wilt afvallen, daar bestaan er wel betere methodes voor!

Trouwens: deze blog komt uit mijn e-book Level UP! Wil je meer van dat? Dan zou ik zeker een kijkje nemen! Klik op de oranje knop hieronder 👇

De fitste en gezondste versie van jezelf worden? Het kan!

Zin om dit leuke artikel te delen met iemand?

Veel moeite met afvallen? Ontvang vandaag mijn gratis fat loss guide en leer hoe jij je doelen wél kunt bereiken.

Zin om dit te delen met iemand?