“Ik sta stil! Wat nu?” – een blog over plateaus

Je hebt vast wel al eens een fysiek plateau meegemaakt: een lift waar het niet lukt om zwaarder te tillen, een looptijd die je niet kan verbeteren, je gewicht of vetpercentage dat maar niet verandert, noem maar op…

Een plateau is zo’n moment waarin je stilstaat in progressie voor een langere tijd. Zo’n moment waar het lijkt alsof je keihard je best doet en toch geen resultaat ziet. Het is frustrerend en kan erg ontmoedigend zijn.

Is het fysiek? Of mentaal?

Maar hoe zit het met andere soorten plateaus? Wat als jouw manier van denken je ervan weerhoudt om vooruit te gaan? Wat als je, in plaats van een fysiek plateau, een mentaal plateau ervaart?

Mindset = power

Mindset is een enorm krachtig iets en helpt je dingen bereiken je het zelden genoeg credit voor geeft. Wanneer je ongelooflijke fysieke prestaties levert, zijn die vaak meer te danken aan je mentale kracht dan je fysieke.

Mindset = ook een drempel

En hoewel de kracht van je mindset je kan pushen om dingen te bereiken die je nooit voor mogelijk had gehouden, kan het je er ook van weerhouden om dingen te bereiken door jezelf ervan te overtuigen dat het onmogelijk is. Dat geldt niet alleen voor je fitnessdoelen, maar ook op andere vlakken in je leven. Natuurlijk heeft iedereen grenzen, maar vaak leg je nog zwaardere grenzen aan jezelf op basis van wat je denkt te kunnen.

School, je carrière, doelen, relaties, veranderingen in je levensstijl… Zelfs geluk. Vaak besef je niet dat je meer kunt bereiken dan je denkt, ondanks dat je natuurlijk echte obstakels en zelfs beperkingen hebt.

Ga voor de uitdaging!

Dus, wat kan je doen om dit probleem te verhelpen? Makkelijk:

  1. Denk na.
  2. Leer.
  3. Stel vragen.
  4. Daag jezelf uit.

Lees de juiste boeken, luister naar de juiste podcasts, volg de juiste mensen op social media. Wees realistisch over je doelen, maar praat jezelf er niet uit omdat je denkt het niet te kunnen.

Even een concreet voorbeeld:

Als ik denk dat ik geen 120 kilogram kan deadliften, dan gaat die stang niet omhoog. Als ik mezelf aanmoedig met: “Ik kan dit, ik kan dit, ik kan dit”… geen twijfel dat het me lukt. (Maar laten we even relativeren: met 180 kilogram zou dat natuurlijk niet het geval zijn op dit moment.)

Hetzelfde geldt in mijn dagelijks leven. Ik kan mezelf wel vertellen dat ik meer geniet van taart en frietjes… Maar dat doe ik niet: ik vertel mijzelf dat ik geniet van een gezonde leefstijl en dat funfoods bewaren voor af en toe me een beter gevoel geeft.

De narrative die je jezelf vertelt, is degene die je gaat geloven. En als je jouw eigen verhaaltje gelooft, dan is het ook makkelijker om vol te houden op die manier. Herkenbaar misschien, mocht jij jezelf nog steeds vertellen dat je écht niet graag groente eet en dat het konijnenvoer is? 🤭

Werk net zo hard aan je mentaliteit als aan je spieren. Kijk eens hoe ver je daar al mee komt!

Veel moeite met afvallen? Ontvang vandaag mijn gratis fat loss guide en leer hoe jij je doelen wél kunt bereiken.

Zin om dit leuke artikel te delen met iemand?

Veel moeite met afvallen? Ontvang vandaag mijn gratis fat loss guide en leer hoe jij je doelen wél kunt bereiken.

Zin om dit te delen met iemand?