Hoeveel calorieën mag ik eten per dag?

“En hoeveel calorieën per dag stel jij nu eigenlijk voor dat ik zou eten?”

Ho daar, niet zo snel… Voor ik je doelen stel die jij kunt gaan naleven, moeten we eerst nog een aantal factoren bespreken. De eerste belangrijke vraag die je jezelf moet stellen, is:

Wat is nu eigenlijk je doel?

Een belangrijke vraag die je niet mag onderschatten. Wat wil je straks gaan bereiken? Heel wat mensen zouden hierop automatisch een rond getalletje op antwoorden, of gewoon doodleuk “afvallen” zeggen. Maar is dat nu eigenlijk zo? Is dat wat je nodig hebt om je doel te bereiken?

Wie weet moet jij eigenlijk spiermassa winnen om het lijf van je dromen te krijgen (I know I had to). Misschien is de focus leggen op krachttraining wel belangrijker, dan eten in een calorie deficit.

(Ik ben 10 kilogram aangekomen met behulp van krachttraining en eten in een calorieoverschot, voordat ik eindelijk écht zelfvertrouwen had.)

Wil je meer lezen over hoe je een doel kan stellen dat écht bij je past? Download dan even mijn e-book! Weet ook dat een coach (kuch) je het allerbeste kan helpen bij het opzetten van haalbare doelen die passen bij jou als persoon.

Wat is jouw focus?

Je focus hoeft dus niet per se op je gewicht te liggen, en hoe jij je voelt is écht veel belangrijker. Maar zo stem je je voeding niet af op je doelen, natuurlijk. Je kan overigens verschillende richtingen uitgaan hiervoor.

De verschillende richtingen waar jij uit kunt gaan, zijn de volgende:

  • Je lichaamscompositie verbeteren zonder per se nadruk te leggen op aankomen of afvallen
  • Spiermassa opbouwen en dus ook wat aankomen
  • Vetverlies en dus ook wat gewicht verliezen

Weet dat het nooit zwart-wit is en je verschillende doelen kunt nastreven. Vetverlies en spieropbouw kunnen overigens tegelijkertijd, als je het goed aanpakt. Ook hier kan een coach (kuch, kuch) goed van pas komen.

Weet wel dat waar je focus ook ligt, krachttraining meestal a part of the equasion zal zijn om optimale resultaten te behalen.

Download nu de gratis calculator en kom meteen te weten hoeveel kcal jij kan eten om je doelen te behalen!

Dus wat wordt het nu: een calorietekort, overschot of onderhouden?

Als jij je lichaamscompositie wilt verbeteren in combinatie met krachttraining, is onderhouden voor jou waarschijnlijk de beste optie. Mocht je spiermassa willen opbouwen, dan is een klein calorieoverschot wellicht “the way to go”. En wil je afvallen? Dan zal je best in een (niet te groot) calorietekort eten.

Mocht je voor één van de eerste twee opties willen gaan, dan is krachttraining écht wel een must als je ook wel degelijk resultaat wilt zien. Zonder een goed plan ga je helaas weinig verschil zien, en in het geval van een calorieoverschot enkel extra vet opslaan.

Hoeveel kcal mag ik eten om mijn doelen te behalen?

Heb je een doel gekozen en begrijp je dat je hier echt de focus op moet gaan leggen om je doel te bereiken? Heb je ook al je onderhoudscalorieën getest?

Dan kan je het aantal kcal die je nodig hebt om je doelen te bereiken, berekenen met deze calculator. Onthoud: dit is een schatting. Om goed te evalueren of je met deze berekening je gewenste resultaat haalt, moet je even geduld hebben. Ook een coach (kuch….ik word verkouden, denk ik) kan je helpen om dit te evalueren.

Download nu de gratis calculator en kom meteen te weten hoeveel kcal jij kan eten om je doelen te behalen!

Dit is dezelfde calculator als de afgelopen weken, maar dan aangevuld met de doelstellingen erbij!

Deze blog was de derde en laatste blog van mijn eerste serie over calorieën. Lees mijn andere twee blogs hier:

Zin om dit leuke artikel te delen met iemand?

Download nu de gratis calculator en kom meteen te weten hoeveel kcal jij kan eten om je doelen te behalen!

Zin om dit te delen met iemand?