Hoe vind ik die balans tussen werk en leven als WFH’er?
Of je nu thuis aan het werk bent, tijdelijk economisch/technisch werkloos bent of in een vitale sector werkt en het nu superdruk hebt… het leven is al een dik jaar wat anders dan anders.
Ik doe alles van thuis uit: werken, studeren, trainen, samenzijn met mijn partner… alles dus.
De balans vinden tussen werk, privé én dan ook nog eens trainen… het is niet gemakkelijk. Maar júíst nu is het echt belangrijk om op je gezondheid te letten, je productief te voelen en die balans te vinden. Op die manier kan je focussen op je taken terwijl de dagen en weken (en maanden en jaren, laat ons eerlijk zijn) voorbijgaan.
Ik wil je helpen om -against all odds- gewoon als een betere versie van jezelf uit deze situatie te komen. Ik heb enkele tips voor je klaar waaraan jij hopelijk wel iets hebt. Of je nu van thuis werkt of nog steeds kan gaan werken, deze tips zijn fantastisch om toe te voegen aan je huidige, misschien ietwat beperkte, routine.

1. Start je dag goed met een consistente ochtendroutine.
Kijk, je hebt sowiéso al een routine. 5 keer per week sta je op hetzelfde moment op zonder op te merken wat voor goede invloed het heeft op jouw dag. (Tenzij je in diensten werkt natuurlijk!) Een ochtendroutine maakt je klaar voor je dag. En in welke situatie je nu ook zit qua werk, een routine hebben is echt superbelangrijk.
Zet je alarm elke dag op hetzelfde moment en wees daar consistent mee. Gedraag je alsof je gaat werken:
- Poets je tanden
- Kleed je aan (werkpuntje voor mij, ik leef echt in mijn badjas),
- Eet je ontbijtje
- Drink je koffie
- In plaats van te vertrekken naar je werk, ga je naar je werkzone (zie tip 4).
2. Structureer je dag (met todo-lijstjes!)
Structuur aanbrengen in je dag is niet de allermoeilijkste taak ooit. Daarom is dat de eerste taak die je NU moet uitvoeren. Maak jij todo-lijstjes als je werkt? Vast wel. Wel, je leven heeft ook structuur nodig. Zeker nu werk, sport en socializing (of net niet) allemaal deel uitmaken van je nieuwe WFH-lifestyle, is het hoogtijd om todo-lijstjes te schrijven.
Elke ochtend is het begin van een nieuwe dag. Het neerschrijven van je dagelijkse taken, uitdagingen en doelen is een megagoede manier om gemotiveerd en on track te blijven. Of het nu “antwoorden op al je e-mails”, “30 minuten bewegen” of “videochatten met je familie” is, een lijstje maken zorgt ervoor dat je dag structuur en mijlpalen krijgt. Vergeet je werkuren niet toe te voegen aan die structuur!
TIP: maak specifieke lijstjes en prioriteer je dagelijkse taken. Op die manier weet je welke taken het belangrijkst waren en dus eerst gedaan moeten worden. Zelfs als je tijd tekort komt, voel je je zo altijd voldaan wanneer je je computer aan het einde van de dag afsluit.
(P.S. je fysieke en mentale gezondheid komen hoog op het prioriteitenlijstje!)
3. Zet reminders… voor álles
Stop met te scrollen op je telefoon. Het is tijd om hem te gebruiken voor iets veel nuttiger. Geloof me, het is een simpele opdracht die ik je nu ga geven.
Thuis werken kan ervoor zorgen dat je slechte gewoonts aanneemt, van te veel snacken tot te veel naar je scherm kijken. Niet toegeven aan deze slechte gewoontes is cruciaal om gezond en productief te blijven wanneer je van thuis uit werkt.
Reminders of alarmen zetten op je telefoon kan je tegenhouden om jezelf te begraven en/of verliezen in je werk. Gebruik reminders om:
– te beginnen aan een nieuwe taak
– even weg te stappen van je scherm
– even recht te staan en een wandeling te maken
– je te herinneren aan het feit dat het tijd is om een gezonde lunch te maken
– …
Reminders gebruiken tijdens je werk is een slimme manier om jouw dag structuur te geven en accountable te blijven t.o.v. jezelf. Niet enkel op het vlak van je werk, maar ook op het vlak van je leven.
4. Creëer een vaste werkplek
Laten we je dag nog een beetje meer organiseren. Of je nu een van de gelukkigen bent met een “home office”, of je juist enkel plek hebt om te werken aan je ontbijttafel… een vaste werkplek aanwijzen enkel voor werk-gerelateerde taken is van levensbelang om productiever te zijn en minder afleiding te hebben.
Kies de plek in je huis waar je je het meest comfortabel voelt om te werken. Installeer je computer, notitieblokken en andere work essentials.
Probeer je telefoon ver weg van je te leggen, zet de televisie uit en eet niet waar je werkt!
Gebruik pauzes als een kans om je vaste werkplek te verlaten, andere dagdagelijkse taken uit te voeren en je hoofd leeg te maken.
5. Doe een home workout
Er bestaan honderden redenen waarom je elke dag zou moeten bewegen, zeker als je van thuis uit werkt. En die gaan niet enkel over je fysieke gezondheid. Ook je mentale gezondheid gaat erop vooruit als je je hart even sneller laat pompen en krachttraining doet.
Mocht je thuis willen trainen, maar je weet nog niet goed hoe je dat aanpakt, dan kan Level UP at home een goede aankoop voor je zijn! Daarin leg ik alles uit over trainen en krijg je trainingsschema’s om 12 weken mee aan de slag te gaan. Er bestaan 4 versies van Level UP zodat je sowieso ermee aan de slag kunt, welk materiaal je ook in huis hebt!
Als je met anderen samen geïsoleerd bent, probeer hen ook te betrekken!
6. Zet wekelijkse en maandelijkse doelen
Laat ons eerlijk zijn: we weten niet hoe lang deze situatie nog zal duren. Maar één ding is zeker: je moet doelen stellen om gemotiveerd te blijven en je dagelijkse taken uit te voeren.
Je doelen kunnen te maken hebben met werk, fitness of je leven. Denk aan 5 km aan een stuk lopen, nieuwe boeken lezen of leren hoe je een megalekker healthy recept kan maken.
Wat je doelen ook zijn, iets hebben om naartoe te werken zorgt ervoor dat je een idee hebt van welke taken je overdag kunt uitvoeren. Zo krijg je een gevoel van uitdaging en voldoening, en dat heb je écht nodig.
7. Videochat…just do it!
Wanneer je van thuis werkt, geïsoleerd van collega’s en andere sociale toestanden, is oprechte face-to-face interactie even wat moeilijk. Maar échte conversaties hebben blijft belangrijk. Maak dus gebruik van alle technologie die er tegenwoordig bestaat om te videochatten.
Facetime, Zoom, WhatsApp en Skype… Er bestaan zo veel apps en diensten die een onderonsje met collega’s, vrienden of familie mogelijk maken.
8. Ga naar buiten voor frisse lucht
De lente gaat dan weer beginnen, de zon schijnt terug vaker en er valt buiten zo veel te ontdekken. Frisse lucht doet je hoofd goed én bewegen is een vorm van actief herstel. Neem dus je fiets/wandelschoenen/loopschoenen/skeelers en boost je productiviteit door eventjes weg te stappen van je bureau.
9. Verbeter je productiviteit met “peak performance times”
Op sommige momenten van de dag ben je productiever dan andere, dat weet iedereen. Met alle afleidingen die je thuis hebt daarbij gerekend, is het nu nóg belangrijker om gebruik te maken van je meest productieve momenten.
Houd hier rekening mee wanneer je je dagelijkse structuur opmaakt en zorg ervoor dat je geen afleiding hebt wanneer je op je productiefst bent. Het is het zeker ook waard om je meetingcalls te verplaatsen naar andere momenten in de dag zodat jij je beter kan concentreren op je werk.
Bijvoorbeeld: als jij het beste werkt ’s ochtends, plan je meetings en pauzes meer naar de namiddag, wanneer je weet dat je productiviteit afneemt en je meer pauze nodig hebt.
10. “Zennn…”
Soms moet je even op je “uit”-knop duwen en op jezelf focussen. Verschillende onderzoeken tonen de voordelen aan van mindfulness en meditatie. Zo kunnen stress en anxiety afnemen wanneer je regelmatig mediteert.
Dus: of je nu gezondheidsvoordelen wilt ervaren, of gewoon even weg wilt van je thuis/werkleven… meditatie kan het antwoord zijn.
Vergeet niet dat meditatie in verschillende varianten bestaat, van mindfulness tot movement meditation. Sowieso vind je er wel eentje die werkt voor jou!
Ik gebruik persoonlijk graag the Shine app, maar ook apps zoals Calm en Headspace zijn superhandig!
11. Zoek gezonde maaltijden om te eten
Eén van de silver linings van thuiswerken: je hebt gewoon je keuken beschikbaar om verse en gezonde maaltijden te maken wanneer je maar wilt. Zorg ervoor dat je keukenkasten en koelkast gevuld zijn met gezond eten en zorg voor zo weinig mogelijk junkfood en ongezonde snacks. Door ze in huis te hebben, ga je het vaak meer craven, wat ervoor kan zorgen dat je gedachteloos begint te snacken tijdens je werk.
Gezond koken hoeft niet lang te duren. Op het internet staan er zoooveel recepten die je kan proberen!
12. Gebruik sociale media om fit en positief te blijven
Wanneer je van thuis uit werkt en de richtlijnen volgt, is het goed mogelijk dat je schermtijd heel wat is toegenomen. Gebruik de tijd die je op social media doorbrengt in je voordeel. Zoek leuke homeworkouts, lekkere recepten (en sla ze op!) of volg iemand die je kan inspireren.
Maak je insta-feed een platform waar je bijleert en gemotiveerd wordt om elke dag iets goeds te doen. Er is zo veel gratis content te vinden. Je kan constant naar een betere versie van jezelf toewerken, gewoon door een van je dagelijkse gewoontes een klein beetje aan te passen.
13. Spaar je centjes
We zijn in lockdown. We kunnen niet overdreven veel gaan winkelen of uiteten gaan en ons sociaal leven staat vrij stil. Nu is dus het ideale moment om wat geld te sparen, je kan het immers toch niet uitgeven. Op die manier leer je op de korte termijn hoe je geld spaart. Maar op de lange termijn zal dit je ook helpen om efficiënter en zelfstandiger te leven.
14. Luister naar muziek
Thuiswerken heeft goede, maar ook minder goede kanten. Tenzij je in the middle of nowhere zonder iemand anders in je buurt leeft, zullen er altijd wel afleidingen zijn.
Mijn tip werkt niet voor iedereen, maar achtergrondmuziek kan helpen! Zo demp je het geluid op de baan, van je buren/huisgenoten of zelfs je koelkast.
Ga op zoek naar een gezellige playlist op Spotify of kijk eens welke muziek je zelf nog in huis hebt. Als je muziek vindt waarmee je goed kan werken, zullen afleidingen zeker afnemen.
15. Meld je af van je werk om een gezonde werk-levenbalans te creëren
Van al mijn tips, is deze misschien wel het meest belangrijk. Tijdens je pauzes, lunch of op het einde van je werkdag is het zo, zó belangrijk dat je je afmeldt en verwijdert uit je “werkwereld”.
Berichten of e-mails beantwoorden tijdens je pauzes of na je uren is uit den boze. Ze maken het onmogelijk om je gedachten even van je werk af te zetten en matten je mentaal af.
Je leven buiten je werk is belangrijk om fysiek en mentaal gezond te blijven. Ook je sociaal leven zal erop verbeteren. Zorg er dus voor dat je even van je werk afstapt en geniet van je leven wég van je werk.
Zo, dat waren mijn tips die jij kan toepassen! Wat vind jij de beste tip en waar ga jij meteen mee aan de slag? 🙂