Alles of niets: de mindset die ervoor zorgt dat je je doelen niet behaalt
Ken je dat gevoel: na een pak friet, een stuk taart, pizza, een reep chocolade… Je hebt een minder voedzame maaltijd gegeten en nu denk je dat je je hele dieet verpest hebt.
Deze gedachtegang heeft een naam: de alles-of-nietsmindset.

Dus je hebt niet zo gezond gegeten…
Laten we eens een scenario uittekenen. Het is vrijdagavond en je eet pizza met je vrienden. Jij denkt: moet wel kunnen, het is nu eenmaal weekend. En eerlijk? Het kán ook!
Maar na die pizza beslis je om er toch maar een cheatday van te maken, ook al heb je overdag toch wel vrij goed op je voeding gelet. Je trekt tijdens het Netflix&chillen een zak chips open en neemt er een biertje (of twee, drie…) bij. Morgen beter.
De volgende ochtend blijk je een kater te hebben. De draad oppakken, nu? No way. ‘s Middags haal je McDonald’s. In de namiddag voel je je al beter, maar sporten ga je toch niet doen. Je dag is toch al verpest. Laat staan dat je nog je best gaat doen vandaag om “gezond” te eten.
De zondag? Zelfde liedje…
Wat gaat hier fout?
De fout in mijn verhaaltje zit in de gedachtegang. Na een minder voedzame maaltijd heb je het dat je dag verpest is, waardoor je morgen pas de draad weer wilt oppikken. En als het morgen fout loopt? Zelfde verhaal.
Maar op zich verpest je helemaal niks. Het is gewoon oké om eens te genieten van iets wat minder gezond is. Daarmee verpest je je dag niet, want je kan de volgende maaltijd gewoon wél weer een voedzame keuze maken. Dat is de 80/20-regel nu eenmaal! (Mocht je die regel niet kennen: kies voor 80% voedzame producten, 20% mag wat minder voedzaam zijn.) Soms is het wat meer 60/40, en ook dat is oké.
Twee scenario’s
Ik ga even tonen wat er gebeurt bij een gelijkaardig scenario als hierboven, waarbij je de “ik heb toch al alles verpest”-mindset als excuus gebruikt. Daarnaast leg ik een ander scenario, waarin ik aantoon dat het ook anders kan.
Stel: je wilt afvallen en je eet een hele week in een calorietekort van 250 kcal per dag. Doe je dat 5 dagen, dan heb je een tekort van 1250 kcal in totaal.
Scenario A
In het weekend, op zaterdag, eet je in de namiddag een stuk taart. Jij denkt: “Mijn dag is verpest, morgen beter.” ‘S avonds eet je pizza, chips en drink je redelijk wat alcohol. Je hebt 800 kcal meer dan je onderhoudsbudget binnen. Zondag verloopt een beetje gelijkaardig, en je zit in een calorieoverschot van 500 kcal. Dat calorietekort van 1250 kcal heb je nu gecompenseerd met 1300 kcal. Dat komt neer op een calorieoverschot van 50 kcal. Je zult deze week dus niet afvallen.
Scenario B
Je maakt de keuze om in het weekend te genieten van een stuk taart op zaterdag, en zondag pizza te eten. Na dat stuk taart eet je terug zoals gewoonlijk, idem rondom die pizza. Je kiest voor maaltijden met veel eiwitten, groenten en fruit de rest van je weekend. Je kan je niet 100% aan je caloriebudget houden, maar zit de ene dag 100 en de andere dag 200 kcal boven je budget. Daarmee zit je nu nog steeds in een calorietekort en boek je progressie.
Every moment is a new moment to make good choices
Dus neen: zoals scenario B aantoont, hoeft je dag helemaal niet verpest te zijn na een minder voedzame maaltijd of een maaltijd die wat hoger was in calorieën. Zie elk moment als een nieuw moment om goede keuzes te maken rondom voeding. Je kan écht af en toe genieten van je lievelingseten én nog steeds je doelen behalen!